Lena Frölander-Ulf tuo kuvakirjoihin vaikuttavaa rohkeutta

By – Olipa kerran kylä -näyttelystä löytyy lumoavan tummasävyinen linna. Jos olet onnekas, saatat löytää takkatulen edustalta istuskelemasta prinsessa Pienen! Hän on tuttu Hannele Mikaela Taivassalon ja Lena Frölander-Ulfin (kuv.) teoksesta Hämäräkirja (Teos&Söderströms, 2009).

Hämäräkirja on poikkeuksellinen kuvakirja. Taivassalon teksti on kiehtovan jännitteistä ja runollisen kaunista, ja Frölander-Ulfin kuvitus kasvattaa jännityksen sekä ystävyyden teemat upeisiin mittoihin. Musta-valkoinen raapetekniikalla toteutettu kuvitus on tarkkaa ja hienovaraista. Se ihastuttaa ja ihmetyttää.

Lena Frölander-Ulf on rohkeasti uutta kokeileva kuvittaja, joka käyttää teoksissaan vaihtelevasti eri tekniikoita. Kuvitustekniikka saa hänen mukaansa alkunsa aina tekstistä, esimerkiksi Hämäräkirjan jännittävä teksti kaipasi rinnalleen tummasävytteistä kuvitusta. Frölander-Ulf päätyi lopulta kuvittamaan Hämäräkirjan raapetekniikalla, jossa mustasta kartongista raaputetaan esiin haluttu kuva yksi viiva tai yksi kohta kerrallaan. Vaativa ja hidas kuvantekotapa tuo kirjaan aivan erityisen vahvan tunnelman.

 

Kohtaa Lena Frölander-Ulf!

 

Tällä viikolla sanataidekoulussa juhlitaan! Torstaina juhlahumuun pääsevät sanataidekoulun 4−10-vuotiaat harrastajat, kun Valvesali täyttyy naamiaiskansasta. Naamiaisten juhlahumuun saapuu myös kirjailija-kuvittaja Lena Frölander-Ulf. Hänellä itsellään on myös aihetta juhlaan, sillä Frölander-Ulfin uusin aivan oma teos Minä, Muru ja metsä saapunee painosta alkuviikosta.

Minä, Muru ja metsä vie Hämäräkirjasta tuttuihin pelon ja jännityksen teemoihin. Kirjailija-kuvittaja Lena Frölander-Ulf kuljettaa lukijansa kesämökin lämmöstä ulos hurjalle retkelle pimeään. Mitä tehdä, kun pimeys pelottaa? Mitä tehdä, kun lampusta sammuu valo? Mitä tehdä, kun kohtaa näkin tai vuorenpeikon? Kesämökin ympäristö on hurjan tunnistettava, ympäröivästä metsästä arjen keskelle hiipivät pelot tuntuvat todellisilta. Minä, Muru ja metsä on erityisen kaunis kuvakirja, sen tunnelma vangitsee pysähtymään yhä uudelleen teoksen ääreen.

 

Kieku vie kirjailijan kouluun

 

Perjantaina matkaan Lena Frölander-Ulfin matkassa Oulujoen kouluun. Siellä meitä odottaa kaksi Kieku-kirjailijavierailukokonaisuuteen osallistuvaa luokkaa. Kieku-kokonaisuus on Valveen sanataidekoulun ja Oulun opetustoimen yhteistyöprojekti, jossa tavoitteena on, että luokat tutustuvat kirjailijan tuotantoon jo ennen kirjailijan saapumista koululuokkaan.

Luokissa onkin valmistauduttu kirjailija-kuvittajan vierailuun jo yli kuukauden ajan! Kiekuun kuuluu paitsi kirjailija-kuvittajan vierailu, myös hänen teoksiinsa liittyvä sanataidekokonaisuus. Kiekun kulkuun voit tutustua tarkemmin täällä.

Viime viikon perjantaina vierailin Oulujoella pitämässä sanataidetunnin molemmissa Kieku-luokissa. Tunnin aikana oppilaat pääsivät itse kokeilemaan kirjailija-kuvittajan työtä, kun raapekartongin pimeästä metsästä raaputettiin esiin uusia hahmoja hämärään.

Asukkaista tuli kiehtovia. He saivat kuvaavia nimiä, sellaisia kuin Suru, Hämy ja Kuolema. Jos kuljet metsässä, kannattaakin tarkkailla onttoja puita, puiden latvoja ja kivenkoloja, sillä sieltä löytyy piilottelemasta metsän uusia upeita olentoja! ”Oho, oho, oho”, toistelee joku kerta toisensa jälkeen. Saatat löytää myös kurpitsan, jossa on ovi. Kun oveen koputtaa, kenties kuulet jonkun yksinäisen kutsuvan sisään. Mene ja tutustu rohkeasti!

 

Elina

Leave a comment