”Ei liikkeelle huolen, vaan ehdottomasti ilon kautta!”

Vinski-lehti viihdyttää nuoria kirjallisuuden ystäviä pian verkossa!

 

Syksyllä 2015 Valveen sanataidekoulun Siivekkäät, Kameleontti ja 8–11-vuotiaiden ryhmä kirjoittivat kirja-arvioita lasten ja nuorten kirjallisuuslehti Vinskiin. Innokkaat sanataiteilijat kirjoittivat yhteensä 16 arviota ajankohtaisista teoksista ja lisäksi moni kirjoitti runoja ja mielipidekirjoituksia. Vinski ja Valveen sanataidekoulu ovat tehneet yhteistyötä erilaisten tekstien merkeissä aiemminkin, mutta tänä syksynä ilmassa oli lisäksi pientä haikeutta. Vinskin paperiversio lakkasi ilmestymästä vuodenvaihteen 2016 jälkeen ja lehti siirtyy kokonaan verkkojulkaisuksi.

Vinski on ainoa laatuaan Suomessa, sillä mikään muu julkaisu ei tuo esille lasten ja nuorten kirjallista kulttuuria heidän itsensä kirjoittamana. Vinski on ollut monelle kirjoittavalla lapselle tai nuorelle oman tekstin ensimmäinen julkaisukanava ja tärkeä tietolähde ajankohtaisesta lasten- ja nuortenkirjallisuudesta sekä siitä, mitä oman ikäiset kirjoittajat miettivät juuri nyt.

 

Muistoja Vinskin varrelta

 

Sanoja kysyi Vinskin toimitussihteeriltä sekä Valveen sanataidekoulun toiselta perustajalta, kirjailija Tuutikki Toloselta Vinskin historiasta ja tulevaisuudesta. Millaisia muistoja Tolosella on Vinskin tekemisen varrelta?

Tolonen aloitti Vinskin toimitussihteerinä ja vastaavana toimittajana loppuvuodesta 2011, ja löysi samana vuonna aloittaneesta Reetta Niemelästä hengenheimolaisen ja inspiroivan työtoverin. He kumpikin olivat alusta asti sitä mieltä, että Vinskistä tehdään lapsilähtöinen kulttuurilehti, joka on tarkoitettu suoraan sen kohderyhmälle, eli 7–12-vuotiaille, lukeville lapsille.

”Toinen Vinskin tärkeä lähtökohta on ollut se, että se ei voivottele lukemisharrastuksen harvinaisuutta tai vaarassaoloa. Vinskin oletus on se, että lukijat rakastavat kirjoja ja ovat kiinnostuneita niistä monipuolisesti. Eli Vinskissä ei olla liikkeellä huolen, vaan ehdottomasti ilon kautta”, sanoo Tolonen.

Kohderyhmä mielessään Tolonen ja Niemelä lisäsivät palstojen määrää ja lukijan osallistumismahdollisuuksia sekä tehtäviä ja lyhensivät juttuja. He miettivät juttujen näkökulmia: mikä olisi lukijaa kiinnostava näkökulma asiaan? Ajatuksena oli keskittyä kirjallisuuteen mutta olla tarvittaessa laajemminkin kulttuurilehti. Vinskin toimitus on kysellyt lukijoilta juttutoiveita ja toteuttanut ne aina, kun niitä on tullut. Tolonen ja Niemelä ovat aktiivisesti haalineet pysyviä avustajalapsia ja -nuoria, piirtäjiä, yhteistyökouluja ja -sanataideryhmiä.

Myös Valveen sanataidekoulun harrastajat ovat vuosien saatossa kirjoittaneet Vinskiin. 10–13-vuotiaiden ryhmä Siivekkäiden sanataiteilijat ovat pitäneet kirja-arvioiden tekemistä hauskana puuhana, ja hienoa on ollut myös saada julkaisukanava ihkaomille runoille tai mielipidekirjoituksille. Heidän mielestään kivaa on ollut sekin, kun on saanut lukea hyviä kirjoja ja kertoa niistä muille.

Tolonen on samoilla linjoilla nuorten sanataideharrastajien kanssa: ”Ihaninta on olla yhteydessä kaikenikäisiin lukemista rakastaviin ihmisiin.”

 

Entä Vinskin tulevaisuus nettilehtenä?

 

”Vinski muuttaa nettiin mutta pysyy lehtenä hyvin samanlaisena ja samantyylisenä”, Tolonen kertoo. Yhäkin julkaistaan lasten kirjoittamia kirja-arvioita, kirjailijoiden ja kuvittajien haastatteluja, kiinnostavia artikkeleita eri aiheista, kirjoitustehtäviä, sarjakuvaa, filosofiaa, Sanojan Salapoliisin puhekuplakolumneja kielitieteellisistä kysymyksistä, lukijoiden omia tekstejä ja piirroksia – kaikkea tätä ja muuta! Ja edelleen tarvitaan runsaasti lapsiavustajia eri puolilta Suomea!

Positiivista on sekin, että verkossa kirja-arvioita voidaan julkaista entistä enemmän, koska sivujen määrä ei aseta rajoituksia. Myös ajankohtaisten kirjallisuuteen ja sanataiteeseen liittyvien uutisten päivittäminen on mahdollista nopeallakin aikataululla. Verkkoympäristö mahdollistaa myös pienten videoiden julkaisemisen. Vinskin toimitus toivoo, että nettilehtenä Vinski olisi helpommin saavutettavissa esimerkiksi kouluille. Nettilehden voi vaikka kokonainen luokka avata yhtä aikaa koulun tietokoneluokassa.

Tolosen ja muiden vinskiläisten haaveisiin kuuluu, että netti-Vinskin ympärille voisi tulevaisuudessa rakentaa monipuolista interaktiivista virtuaalitoimintaa, kuten keskusteluryhmiä ja kommentointimahdollisuuksia, kirjoittajakursseja ja kohtaamismahdollisuuksia lukijoille, kirjailijoille ja kuvittajille. Tolonen toteaa näiden olevan vielä haaveita, mutta toisinaanhan haaveista tulee totta…!

 

Ensimmäinen netti-Vinski ilmestyy 15.3. osoitteessa www.vinski.fi.

 

Sanataidekoulun puolesta Tuutikin ja muiden vinskiläisten haaveet käyköön totta vie toteen – ja toivotamme muutenkin onnea: nimittäin Tolosen tuore teos Mörkövahti (Tammi 2015) voitti Arvid Lydecken -palkinnon tammikuussa 2016! Sanataidekoulu onnittelee lämpimästi!

Leave a comment