Kylässä

Saavun kylään. Heti portin kulmilla minua tervehtivät tutut kaverit, herra Iloinen ja neiti Sitruuna. Pieni ja pippurinen Diktaattori on päässyt korkeuksiin, ehkäpä sinne suurimman kaupungin korkeimman talon savupiippuun. By eli Olipa kerran kylä -näyttely toivottaa vieraansa Helsingin Annantalolla lämpimästi tervetulleeksi. 

Näyttely esittelee monipuolisesti yhdeksän suomenruotsalaisen kuvitustaiteen ammattilaisen töitä. Jokainen taiteilija on saanut näyttelyyn omannäköisen pikkuruisen talonsa. Lena Frölander-Ulfin talossa palaa lämmin takkatuli ja katossa keikkuu sädehtivän tummanpuhuva kattokruunu. Hannele Mikaela Taivassalon Hämäräkirjan kielen kuulee melkein kuiskivan kyläilijälle tummassa tuvassa. Anna Härmälän talossa voi käydä köllöttelemässä Jorin ammeessa. Jos vieras haluaa köllöttää rauhassa, voi vetää vaikka suihkuverhon suojaksi.

 Jokaiseen näyttelyn taloon voi tutustua innostavien tehtävien avulla. Maija Hurmeen talossa maailmaa voi tarkkailla vaikkapa kristallin läpi, ja Åsa Lucanderin luona vierailija voi kokeilla oman animaation tekemistä. 

By eli Olipa kerran kylä -näyttelyssä viihtyy. Niin kuin kylissä aina täälläkin tutustuu moniin mielenkiintoisiin persooniin ja erilaisiin elämänmuotoihin. On metsiä, kaupunkeja, meren rantoja löytötavaratoimistoja, pieniä taloja ja kerrostaloja. Näyttely on kauniisti rakennettu ja kirjamaailma on tuotu By:ssä viehättävästi eläväksi. Kyläretkellä oli ilahduttavaa törmätä vanhoihin tuttavuuksiin ja löytää uusia ystäviä. Monta kirjaa odottaa joululomalla lukemista tämän vierailun jälkeen.
 Olen iloinen, että voin toivottaa By eli Olipa kerran kylä -näyttelyn tervetulleeksi Ouluun ensi kevään Lumottuihin sanoihin! Jee, kylläpä alkoi heti surraamaan kaikki suunnittelusolut aivokopassa.

 

Kati 

 

Leave a comment