Taivalkoski, virkeä sanataidepitäjä

 

Sanataidekoulun marraskuu alkoi tänä vuonna Taivalkoskelta. Taivalkoski on todellinen sanataidepitäjä, jossa järjestetään ympäri vuoden monipuolista kirjallisuusohjelmaa. Näin loppusyksyisin, kaamoksen kynnyksellä, Taivalkoskella vietetään Naperoviikkoa (-ja), jolloin iso juttu on esimerkiksi jo vuodesta 1993 järjestetty Napero-Finlandia sadunkirjoituskilpailu ja sen palkintojen jako.

Tänä vuonna Naperoviikoilla tarjottiin kirjailijavierailujen, konserttien ja teatteriesitysten lisäksi jokaiselle eskari- ja alakouluikäiselle lapselle sanataidepaja. Näitä pajoja me Valveen sanataidekoulun opettajat porhalsimme Taivalkoskelle pitämään maanantaina 2.11. Kolme meistä jäi kirkonkylän koululle pajailemaan ja minä (onnekas) pääsin pienelle Hutun kylän koululle koko päiväksi. Koska olen itsekin korpikylän kasvatti, oli tosi lämmin olo siellä tutunoloisissa metsämaisemissa pienellä koululla. Hutun koulu sijaitsee Taivalkosken kirkonkylältä nelisenkymmentä kilometriä Kalle Päätalon maisemiin päin. Siellä metsien keskellä ja ison järven rannalla odotti todella virkeä reilun viidenkymmenen lapsen ja neljän opettajan hyväntuulinen koulu.

Eskarilaisten ja eka-tokaluokkalaisten kanssa pääsimme hengailemaan pimeiden juttujen parissa, kun tutustuimme Anneli Kannon ja Noora Katon (kuv.) Paavo Virtanen ja pimeys -kirjaan. Keksimme täydellisten syntymäpäiväjuhlien reseptejä ja omia hirviöitä, joita voisi pimeässä maisemassa kohdata. Syntymäpäivistä tulee muuten täydelliset esimerkiksi, jos siellä on pulpettien kokoinen kakku, käärmeallas, pellenaamoja ja ehdottomasti juhlavaatteet, kuten mekkoja, kravaatteja ja korkkareita.

Kolmos-nelosten kanssa fiilisteltiin salapoliisiasioissa Johanna Venhon Okulus ja yöihmiset -lastenromaanin sekä Laura Ruohosen ja Erika Kallasmaan (kuv.) Yökyöpelit-runokirjan hengessä. Saattaa olla, että agenttitoimistot jatkavat elämäänsä Hutun kylällä edelleen. Toivon mielenkiintoisia pulmia ratkaistavaksi!

Vitos-kutosten kanssa juteltiin supersankareista ja tehtiin omia sarjakuvia. Vinkkasin koululaisille Kalle Hakkolan ja Mari Ahokoivun Sanni & Joonas ja talviyö -sarjakuvaromaanin, jonka superäiti-hahmo hymyilytti monia meistä. Tutustuin tällä tunnilla esimerkiksi Supervauvaan, Batmanin sukulaiseen, Supervoimaiseen koiraan ja moniin muihin.

Sanataideopettajan päivä tuskin olisi voinut olla hauskempi, kiitos Taivalkoski! Onneksi tapaamme jälleen helmikuussa Riimikissa karkuteillä -näyttelyn parissa, kun näyttely matkaa Taivalkosken kirjastoon.

 

Kati
 

Kuva: Salme Paloniemi

Leave a comment