Kirjavinkeistä kesälukemista

Tämän vuoden Lumotut sanat on paketoitu lopullisesti ja sanataidekoulu vetäytyy pian kesäisille kauneusunilleen. Matkustimme festarityöporukan kanssa alkukesän kunniaksi ja kiitettävän sanataideviikkorutististuksen juhlistamiseksi Kajaaniin pienelle ekskursiolle. Lumouduimme yhdessä Saareen-näyttelyn tarinoista ja päivän päätteeksi piipahdimme vielä Maria P:hen kuulemaan kesän kuumimmat kirjavinkit.

Tämän hetken noin 6–12-vuotiaiden TOP 30 -kirjalistan meille tarjoili pitkäaikainen sanataideystäväni ja Kainuun kirjallisuuskentän moniottelija Teija Mursula. Teija on kiertänyt  tämän kevään aikana Kainuussa kahdeksan kunnan alueella ristiinrastiin ja vienyt kirjallisuuden ilosanomaa alakouluikäisille. Vielä vinkkaa -projekti on AVI:n rahoittama kirjastojen kehittämishanke, joka perehdyttää kirjastohenkilökuntaa vinkkaamiseen. Tavoitteena on tietysti lukemisen edistäminen sekä  Kainuun alaluokkien sekä haja-asutusalueiden koulujen saaminen kirjavinkkauksen piiriin. Pääsimme siis aitiopaikalle kuulemaan, mitä tämän päivän alakoululaiset lukevat ja mitä heidän olisi hyvä lukea.

Kirjapaketista nousi monta mielenkiintoista kuvakirjaa, eläinkirjoja, kirjoja ystävyydestä sekä sarja- ja seikkailukirjoja – tykkäämis- ja pussaamiskirjoja unohtamatta. Kuvakirjojen joukosta löytyi myös ehdoton suosikkini Minna Lindebergin ja Liisa Kallion (kuv.) Eläinten sukua. Eläinten sukua on huikea tarina perheestä, rakkaudesta ja kasvamisesta. Ja siitä, kuinka opimme ja opettelemme elämään erilaisten perheenjäsenten kanssa ja kuinka aina ei tarvitse jaksaa. Ehkä yksi parhaista kuvakirjoista ikinä!

Uusi kaunis ja mielenkiintoinen tuttavuus löytyi myös kuvakirjojen joukosta: Tomi Kontion ja oululaislähtöisen kuvittajan Elina Warstan vastikään ilmestynyt kirja Koira nimeltä kissa. Kirjaa en ole lukenut, mutta olen parhaillani matkalla kirjastoon sitä hakemaan. Aivan uskomattoman kaunis teos, jonka Elina Warsta on myös taittanut itse.

Lastenromaaneista jäi erityisesti kiinnostamaan Roope Lipastin kirja Terveisin Robinson Saarinen. Lipastin lastenromaaneja en ole vielä lukenut, mutta Kotivinkin superhauskana kolumnistina hän on minulle tuttu. Lapsille suunnattu scifihkö kirja kiinnostaa genrenä kyllä, koska viimeisimmät lukemiseni ovat olleet juuri nyt nuorten dystopiaa. Myös Jarkko Tontin fantasiaromaani Veederan taru oli jäänyt minulta huomaamatta – ja Teija tiesi kertoa, että kirjaan on kuin onkin tulossa jossain vaiheessa myös jatkoa.

Eläinkirjoja alakouluikäiset rakastavat, ja sen olen huomannut kotonakin. Eläinkirjoista löytyi myös uusi tuttavuus, nimittäin  Virpi Saarisen Hämäränkoira. Teijan mukaan tätä kirjaa ei kyynelehtimättä pysty lukemaan. Täällä päässä kyynel virtaa tunnetusti helposti, joten nenäliinapaketti pitää varata.

Vaikka kirjojen kanssa työskentelee tiiviisti päivittäin, aina toisen kokoama vinkkipaketti jaksaa kiinnostaa ja ilahduttaa. Moni kirja oli tuttu ja uusiakin aina löytyy, ja lomalukemislista sai kiitettävästi jatkoa.

 

Kati

Comments

  1. Hei!

    Eläinten sukua ja Hämäränkoira ilmestyivät 2006, kun olin Finlandia Junior -raatilaisena. Tykkäsin kummastakin ihan hirveän paljon! Hämäräkoira nousi ehdokkaaksikin, mutta harmillisen vähälle huomiolle ovat molemmat mielestäni jääneet. Ihana Kainuu, Teija ja Sinä, kun nostitte esiin!

    Hyviä kauneusunia!

Leave a comment