Koskettavia käännekohtia, erilaisia elokuvaelämyksiä

Erilainen, ajatuksia herättävä ja mielenkiintoinen ovat sanoja, jotka toistuvat, kun nuorten sanataideryhmä Väki kuvailee katselukokemustaan Käännekohtia-lyhytelokuvapaketin näkemisen jälkeen. Katsoimme tiistai-iltana Valvesalissa viisi tunnelmiltaan erilaista elokuvaa: Barbara Lervigin ohjaaman Minne mennä?, Nicolas Kriefin ohjaaman Operaatio isä, João Gonzalezin ohjaaman Jääkauppiaat, Anna Heribanován ohjaama Karpit joulupöydässä sekä Sarah Grossin ohjaaman Elämää Bourjissa.
 
Elokuva Minne mennä? aloittaa elokuvailtamme vaikuttavasti. Vahva ja vähäeleinen kerronta vangitsee katsojan ja nuorten kriitikoiden mielestä elokuvassa tuotiin tärkeitä asioita esille. Elokuva kertoo lapsensa menettäneestä äidistä, joka ei halua enää elää ja tapaa vuorilla mystisen postinkantajan, joka voi saattaa vuorille tulijan toiselle puolelle.
 
Operaatio isä keventää tunnelmaa. Tositapahtumiin perustuvassa kanadalaisessa elokuvassa nuori Nicolas elää ankaran isänsä vallan alla, kunnes poliisit tekevät perheen kotiin etsinnän ja isästä paljastuu uusi, rikollinen puoli. Väen kriitikot pitivät tästä elokuvasta, sillä siinä oli odottamaton ja yllättävä loppu.
 
Animaatioelokuva Jääkauppiaat sai ryhmässämme eniten suosiota. Elokuvan tarina on koskettava – toisinaan surullinen ja toisinaan hauska – ja siinä on Väen mielestä ihana ajatus, jota ei kuitenkaan anneta katsojalle valmiiksi pureskeltuna, vaan omaa tulkintaa pääsee tekemään. Animaatio on hienosti toteutettu. Elokuvan värit, piirrosjälki, leikkaukset, kuvakulmat ja perspektiivit luovat puhtaan ja esteettisen kokonaisuuden. Väki toteaa, että animaatioelokuvassakin viestin saa välitettyä koskettavasti. Kehuja sai myös elokuvan hieno musiikki.
 
Tšekkiläinen Karpit joulupöydässä on hauska elokuva, jonka sanoma on kuitenkin syvällinen. Elokuvassa ihmisestä tulee joulupöydän perinneruokalaji ja kodin joulukoriste, kun ihmisen rooli vaihtuu sekä karppien, että kuusten kanssa. Elokuva on Väen mielestä outo ja kummallinen, mutta ajatuksia herättävä ja kiinnostava katselukokemus.
 
Viimeinen elokuva Elämää Bourjissa on nuorten itse tekemä dokumentaarinen elokuva elämästä pakolaisleirillä Libanonissa. Elokuvassa nuoret kertovat erilaisista arkipäiväisistä kokemuksistaan, ja useissa tarinoissa on väkivaltaa tai sen uhkaa. Heidän tarinansa ovat surullisia ja erityisen surullista on ajatella, että joillekin lapsille esimerkiksi ammuskelu kadulla saattaa olla arkipäivää. Elokuva on koskettava ja herättelee katsojaa pohtimaan, miten erilaiselta maailma näyttää eri paikoissa.
 
Maija, Touko, Maire, Onni, Aino, Elkka, Lotta, Jay, Roosa, Siiri, Myry, Halla, Iiris, Saaga ja Kaisla sekä Ainokaisa ja Anna
Sanataideryhmä Väki
 
KÄÄNNEKOHTIA
SUOSITUS: YLI 14-VUOTIAILLE
Yhteiskesto: 69 min
 
MINNE MENNÄ?
Färsaaret, Iso-Britannia 2021 | 14 min
Kieli: fääri | Tekstitys: suomi, englanti
Ohjaus: Barbara Lervig
 
OPERAATIO ISÄ
Kanada 2021 | 17 min
Kieli: ranska | Tekstitys: suomi, englanti
Ohjaus: Nicolas Krief
 
JÄÄKAUPPIAAT
Portugali, Ranska, Iso-Britannia 2022 | 15 min
Ei dialogia
Ohjaus: João Gonzalez
 
KARPIT JOULUPÖYDÄSSÄ
Tšekki 2022 | 8 min
Kieli: tšekki | Tekstitys: suomi, englanti
Ohjaus: Anna Heribanová
 
ELÄMÄÄ BOURJISSA
Libanon, Saksa 2023 | 14 min
Kieli: arabia, englanti | Tekstitys: suomi, englanti
Ohjaus: Sarah Gross

Leave a comment