“Tää oli tosi hyvä, ko yheltä tippu housut!”

Vanha tuttu huumori, jossa pahiksen housut tipahtaa nilkkoihin, saa edelleen katsojat nauramaan. Tunnelma on iloinen ja tarkkaavainen, kun 6‒8-vuotiaat sanataiteilijat katsovat Naperokino 1 -lyhytelokuvakoostetta.

Ensimmäisen elokuvan Nosturi-Kalle (Ruotsi 2014) nimihahmo laittaa asiat kuntoon: hän nostaa roskat takaisin roskaajan mukaan ja taltuttaa rosvot. Kohtaus, jossa kiusaaja naureskelee erivärisiä housuja pitäville pojille, saa hauskan käänteen. Nosturi-Kalle nappaa koukullaan kiusaajan housuista kiinni, ja niin keikahtaa kiusaaja pää alaspäin roikkumaan – housut kintuissa tietenkin.

”Tää oli tosi hyvä!” ”Joo niin oli, ko siltä yheltä lähti housut.” Kuuluvat välittömät kommentit elokuvan jälkeen. Naurattaa ja kikatuttaa: ”Sillä näky pylly!” Yksi suosikkielokuvista on siis löytynyt.

Pikku Punakynä -elokuvassa (Latvia 2014) punaisen värikynän päivä saa uuden käänteen, kun kiusoitteleva pörriäinen lentää ikkunasta sisään ja tämä itse tipahtaa ikkunasta ulos. Matkalla värikynä huomaa, että uudesta maailmasta puuttuu kokonaan punainen väri. ”Hei sehän on sama maailma mitä ne muut värikynät piirtää siellä sisällä”, huomaavat tarkkaavaiset elokuvan seuraajat. Onneksi punainen värikynä saadaan lopulta takaisin väritettävän kuvan ääreen, jolloin maailmaan palaavat hiljalleen punaisen sävyt. Värinsä saavat takaisin niin mansikat kuin kärpässienetkin.

Mietimme millaiseen maailmaan itse haluaisimme tupsahtaa, jos tipahtaisimme värikynän lailla ikkunasta uuteen todellisuuteen: ”Haluaisin semmoseen maailmaan, jossa on tosi paljon luumupuita, kirsikkapuita ja omenapuita ja banaaneja ja vielä jäätelötötteröt kasvais maasta.” ”Mää haluaisin Star Warsiin, jossa on tähtien sota meneillään ja saisin vielä kakspäisen miekan.” ”Lego-maailmaan!” ”Mutta niissä ois kaikkia värejä.”

Toiseksi suosikiksemme nousee Siilit ja city -elokuva (Latvia 2013), jossa metsä kaadetaan ja tilalle rakennetaan kaupunki. Siilit havahtuvat keskeltä asfalttimaisemaa ja tapaavat kaupungin puistossa muitakin hämmentyneitä eläinystäviä. ”Se oli kiva siinä, ku ne eläimet kaato roskiksen ja siili kävi nappaamassa rinkelin ketulta.”

Kauaa eläimet eivät murehdi, vaan huomaavat rahan keräämisen taidot ja alkavat rahastaa ihmisiä muun muassa elävillä kettupuuhkilla. ”Ne oli kyllä aika rikkaita, kun ne keräs paljon rahaa.”

Eläimet keräsivät saamansa rahat yhteen ja jakoivat ne ihmisille, jotta saivat ne lähtemään lomalle pois kaupungista. Kun kaupunki tyhjeni ihmisistä, siilit ajoivat puskutraktorilla kerrostalot kumoon. ”Se oli minusta kivvaa, kun ne kaikki eläimet pystytti uuen metsän.”

Naperokino 1 -esitystä 6‒8-vuotiaat suosittelevat aika pienille, 3‒1-vuotiaille, itselleen – ja vauvoillekin, jos niille pistäisi korvatulpat.

”Hyviä elokuvia oli kaikki!”

 

Elokuvahumusta Aino, Vuokko, Touko, Tuuva, Toivo, Pauli, Henni, Pihla, Maikki, Hilla, Eppu, Reko, Asmo ja Maija.

 

 

KOOSTE 1 – NAPEROKINO

33 min. Suositus yli 3-vuotiaille.

 

SIILIT JA CITY, Latvia 2013

ROTAT POIS LAIVASTA, Latvia 2013

PIKKU PUNAKYNÄ, Latvia 2013

NOSTURI-KALLE, Ruotsi 2014

 

Esitykset:

La 10.00 Studio

 

 

Festarilogo

 

Leave a comment