Supernainen Minna Canth

Leena Virtasen kirja Minna! Minna Canthin uskomaton elämä ja vaikuttavat teot (Teos 2019) on ensimmäinen osa kirjasarjaa Suomen Supernaisia. Teos on ensimmäisiä myös genressään, sillä lapsille suunnattua kuvitettua elämäkertaa ei ole liiemmin julkaistu. Sanna Pelliccionin puhutteleva ja kaunis kuvitus hillittyine sävyineen luonnostelee kevyen modernistisesti sivuille vanhanaikaisen maailman, joka kiinnittää lukijan huomion niihin asioihin, joista Minna Canthin maailma muodostuu.
 
Sekä kuvitus että tekstit rakentavat kaunokirjallisen 1800-luvun maailman siten, että kirjassa avautuu tämä vanha, Suomen historialle kirjava sekä realistinen maailma mitä maagisimmalla tavalla, niin aikuisille kuin lapsillekin. Uskaltaisin väittää, että kirja tulee mieluiten nauttia yhdessä lapsen kanssa – kenties kynttilän valossa – jolloin taianomaiset yksityiskohdat heräävät henkiin ja muistuttavat ajasta, joka on jo jäänyt, mutta joka on vaikuttanut ja vaikuttaa edelleen tähän päivään.
 
Minnan juhlistus

Vuosi 2019 on Minna Canthin juhlavuosi, ja kirja onkin ihana ylistys tälle vahvalle naiselle, jonka merkitys Suomelle helposti jää lapsilta varjoon iässä, jossa historian kirjojen kansien kääntely tuntuu vielä liian raskaalta. Miksipä ei lasten elämäkertakirjallisuus voisi uutena genrenä raottaa tätä ovea historiaan myös nuoremmille lukijoille tavalla, joka herättää uteliaisuutta, kysymyksiä, innostusta ja ennen kaikkea ihailua sekä Minnaa että Suomen historiaa kohtaan.
 
Kirja etenee soljuvana tarinana, jonka sopivan lyhyitä kappaleita siivittävät kauniit kuvitukset, joilla on paljon annettavaa myös aikuiselle lukijalle. Teos on kieleltään kantaaottavaa ja vahvaa, mutta kaunista. Se selittää vaikeita käsitteitä ja termejä auki kauniin yksinkertaisesti, samalla avaten tuon ajan historian tilaa lapselle sopivalla tavalla: Minna taistelee tasa-arvon puolesta. Tasa-arvo tarkoittaa sitä, että kaikki ihmiset ovat yhtä arvokkaita. Minnan aikana siitä ollaan vielä kovin kaukana.
 
Kuvataiteellinen jälki on vahvoin ottein hempeää ja oivaltavaa. Se hyödyntää tekstin antia sellaisin symbolisin elein, joita myös lapsilukija voi ymmärtää. Kirja on tekstin ja kuvan taiteellisen leikin ansiosta sopivan kypsää, mutta lapsellekin kiintoisaa katsausta niin sana- kuin kuvataiteeseenkin. Taiteenlajeja yhdistävä ote voi herättää lukijassa paljon uusia ajatuksia ja inspiraatiota.
 
Kuvitustekniikka on maalauksellisen paperinukkemaista, ja myös tekstin osalta on poikettu perinteestä: vanhoja lauluja sekä Minnan kannanottoja on sivuilla käsin kirjoitetun kaltaisella tekstillä, joka luo niihin henkilökohtaisuuden tuntua. Lisäksi erilaisten fonttien käyttö ja tekstien asettelu kuviin vahvistavat niiden yhteistä sanomaa.
 
Historiaa herkullisemmin

Minna!-kirjasta ei informatiivisesta luonteestaan huolimatta leikkiä ja väriä kuitenkaan puutu. Se ei ole vuosiluvuilla ja tärkeillä nimillä täytetty opus, vaan ennen kaikkea katsaus Minna Canthin elämään tavalla, joka luovasti kuvittaa ja sanoittaa sen myös lapsille sopivaksi. Teksti itsessään ei ole erityisen leikkisää tai loruisaa, mutta sitä on helppo ymmärtää pienenkin lukijan ja sitä kannattelevat puhuttelevat kuvat, jotka vahvistavat tarinan kerronnallista lankaa.
 
Kirjan jokainen aukeama eroaa edellisestä väreineen, kuvineen, teksteineen ja asetteluineen, ja kirja kestää taatusti useamman kuin yhden lukukerran – eikä vähiten siksi, että teoksen lopussa on resepti Minna Canthin kahvikakkuun. Kenties kahvikakun äärellä tämä soma ja silti historiallisuudessaan silmiäavaava teos voisi maistua vielä entistäkin makeammalta!
 
 
Merituulia Aalto
 
Merituulia opiskelee Oulun yliopistossa kirjallisuutta ja tekee syventäviin opintoihin kuuluvaa harjoittelua sanataidekoulussa keväällä 2019
 
 
Minna! Minna Canthin uskomaton elämä ja vaikuttavat teot (Teos 2019) -kirjaan perustuva Kanttia kanssa! -esitys juhlistaa juhlavuotta Oulussa. Riemukas lastenesitys nähdään Valveella su 19.5. klo 13. Maanantaina ja tiistaina nähdään alueen kirjastoissa. Lisätietoa www.lumotutsanat.fi

Leave a comment