Pysäyttävä tositarina

Selviytyjät on saksalainen dokumenttielokuva, joka kertoo Saksan toisen maailmansodan aikaisista juutalaisvainoista neljän nuoren näkökulmasta. Claus Räflen ohjaama elokuva on pysäyttävä ja tunteita herättävä. Realistinen toteutus saa ajattelemaan, miten hyvin kaikki on nykyään meidän yhteiskunnassamme. Nuorten juutalaisten tarinat ovat inhimillisiä ja koskettavia, sillä nuoret kokivat pelkoa jäädä kiinni, mutta toivo selviytymisestä motivoi heitä jaksamaan kauheiden aikojen keskellä.
 
Elokuvan neljä juutalaisnuorta eri perheistä ja olosuhteista haluavat pysyä turvassa vankileireillä ja piiloutuvat. Myötätuntoiset saksalaiset piilottavat juutalaisia koteihinsa kiinnijäämisen uhalla. Pommituksien uhreja majoitetaan myös saksalaisten luokse, mikä aiheuttaa vaikeuksia laittomasti piilossa olevien juutalaisten keskuudessa. Tarinat sijoittuvat Berliiniin ja sen lähettyville.
 
Elokuva sai ajattelemaan, miten vähään ihmiset tyytyivät ja kuinka kaiken kylmyyden keskellä ihmiset olivat niin lämpimiä ja inhimillisiä toisiaan kohtaan. Tarinoiden nuoret ovat todella rohkeita ja heidän elämänsä kuvataan henkilökohtaisesti, mikä tuo heidän maailman, ajatukset ja aikakauden lähemmäs ja konkreettisemmaksi.
 
Kokemuksena elokuva oli mielenkiintoinen, monipuolinen ja erittäin koskettava. Elokuvan surulliset jäähyväiskohtaukset sekä vilpittömän onnelliset jälleennäkemiset saivat kyyneleet silmiin. Jotkut elokuvan tapahtumista sekoittuivat keskenään ja olivat hämmentäviä.
 
Elokuva on kuvattu monipuolisesti. Tarinoiden henkilöt muistelevat tapahtumia vanhana, ja elokuvassa käytetty myös alkuperäisiä videonpätkiä, mikä tekee elokuvasta vielä uskottavamman ja realistisemman. Elokuvassa ei ole paljon dialogia, vaan siinä käydään läpi henkilöiden kokemuksia ja ajatuksia.
 
Elokuvaa suosittelisimme erityisesti historiasta kiinnostuneille ja uskomme, että muutkin saavat elokuvasta paljon irti.
 
 
Aada, Fanni, Edith ja Hertta
Sanataideryhmä Siivekkäät
 
 
SELVIYTYJÄT
Saksa 2017, 110 min
Yli 12-vuotiaille
Ti 13.11. klo 18.30, Plaza 4

Leave a comment