Kohtaamisia Ruusukujalla

LOPPUUNMYYTY! Ihanan jännittävää istahtaa täpötäyden salin penkkiin ja katsella takana nousevia penkkirivejä täynnä istujia. Salin valot sammuvat ja pimeys hipsuttelee hermoja vähän sillä tavoin, ettei aluksi tiedä pelottaako hieman vai onko tämä hyvä. Onneksi valkokankaan valtaa pian Onneli ja Anneli -elokuvien riemukkaan kirkas värimaailma ja heti tietää, että tästä tulee mukavaa.

 
Elokuva nappaa mukaansa heti ensi metreiltä. Penkkiriveistä kuuluu tasaiseen tahtiin hersyviä naurunpyrskähdyksiä, mutta mukana on myös juuri sen verran jännitystä, että välillä voi tarttua vaikka vierustoverin käteen. Mutta ei pelota! Lopputekstien aikana vallitsee kevyt mieli ja yltyypä salin etuosan näyttämöllä pienet tanssitkin käyntiin.

 
Näytöksen jälkeen valokeilaan astuu festivaalin vieras, elokuvan ohjaaja Saara Cantell. Yleisö saa esittää kysymyksiä. Me olimme saaneet kysellä ohjaajalta useita kysymyksiä jo etukäteen, mutta opimme silti vielä paljon uutta. Näytösvieraat esitettävät melko monia kysymyksiä elokuvan teknisiin asioihin sekä erikoistehosteisiin liittyvistä seikoista. Ohjaaja paljastaakin muutamia temppuja, mitä elokuvan tekoon oli liittynyt. Kuulemma kiukkukasvi toimii kauko-ohjattavalla moottorilla. Minna Pinnan ilmapallolentoon oli yhdistetty kahta eri kuvaa. Minna Pinna oli ensin kuvattu lentämässä vihreää kangasta vasten, sitten oli kuvattu taivasta ja nämä kuvat oli yhdistetty tietokoneella jälkikäteen.

 
Ehdottomasti tärkein kysymys koskee kuitenkin Onnelin ja Annelin viimeistä seikkailua. Tuleeko Marjatta Kureniemen sarjan Nukutuskello-kirjasta elokuvaa? Vastauksena ohjaaja nostelee hieman harteitaan. Hän rakastaa Onnelin ja Annelin tarinoita, mutta vuosien mittaan elokuvien päätähdet, Aava Merikanto ja Lilja Lehto ovat ehtineet kasvaa liian isoiksi näyttelemään Onnelia ja Annelia. Mutta kenties ehkä, jos tyttöjä näyttelisikin uudet henkilöt. Jää siis nähtäväksi.

 
Mutta onneksi ikävässään ei tarvitse rypeä. Halutessaan palan Onnelin ja Annelin seikkailuja voi löytää edelleen kuvauskaupunki Loviisan keskustasta. Talo on tosin liikkunut alkuperäisestä paikastaan hieman. Tosin sisältä talo on tyhjä, koska sisätilat on kuvattu studioon rakennetuissa huoneissa.

 
Kaiken kaikkiaan elokuvakokemus oli kaikkea mukavaa, mitä odotimmekin. Ja erityisen jännittävää oli tavata ihan oikea elokuvaohjaaja. On mukavaa huomata, että ohjaaja on kuitenkin hienoista titteleistään huolimatta aivan tavallinen ihminen ja tosi hyvä tyyppi!

 
 
Elokuvissa piipahtivat 5-7-vuotiaat sanataidekerholaiset eli Sampsa, Olavi, Luukas, Erik, Joona, Anna, Aino, Jalmari, Senja, Tuovi, Elina, Ville, Eevi, Roope, Kerttu, Anni, Emppu, Heljä, Helka, Hilla, Paul, Sami, Mio, Hilla, Saimi ja Emilja sekä sanataideopettajat Inka ja Anna

 
 
ONNELI, ANNELI JA SALAPERÄINEN MUUKALAINEN
Suomi 2017 75 min
Ruotsinkielinen tekstitys
SALLITTU KAIKENIKÄISILLE
Ohjaus: Saara Cantell

 
ESITYSAJAT:
pe 17.11. klo 9.00 Plaza 1 | VIERAANA OHJAAJA SAARA CANTELL

Leave a comment