Erilainen elokuva järjestetystä avioliitosta

Elokuva Yhdessä kertoo Fidanista, tytöstä joka viedään toiselle puolelle maata ja naitetaan aikuiselle miehelle. Saapuessaan uuteen kotiinsa Fidan tapaa vain anoppinsa, appensa sekä tulevan miehensä veljen vaimoineen ja tyttärineen. Sulhanen on omilla teillään pari päivää, joiden aikana jännitän Fidanin kanssa, millainen mies mahtaa olla. Yllätys on aika suuri ja antaa elokuvalle aivan uuden suunnan.

 
Tunnelma on elokuvan aikana useimmiten vakava, mutta lämpimiä ja humoristisiakin hetkiä löytyy. Pidin erityisesti kauniista valonkäytöstä, musiikista ja hidastetuista kohdista, joilla hetkiä tavallaan syvennetään. Maisemat ja Fidanin koti näyttävät ihanilta paikoilta, joissa haluaisin itsekin käydä, mikä on ristiriitaista tarinan julmuuden kanssa. Fidan on viety pois lapsen elämästä liian aikaisin, tuntemattomaan paikkaan ja aikuisten maailmaan.

 
Yllätyksen jälkeen juonessa ei tapahdu isoja käänteitä, joita olisin hieman odottanut. Fidanin ja hänen miehensä yhteiselo on vaikeaa, ahdistavaa ja jossain vaiheessa turhauttavaakin. Pikkuhiljaa heidän välinsä paranevat ja tunteet lämpenevät, mikä vaikuttaa Fidanin mielialaan positiivisesti. Tyttö on vähäsanainen, mutta erittäin sympaattinen. Vaikka olinkin koko ajan hänen puolellaan, minua alkoi ärsyttää ja inhottaakin aikuisen miehen ja nuoren tytön, oikeastaan vielä lapsen välinen suhde, joka muistutti aluksi ystävyyttä, sittemmin jotain muutakin. Tämänkaltainen suhde tekee elokuvasta erilaisen kuin aiemmat näkemäni.

 
Yhdessä on elokuva, joka ei kerro kaikkea suoraan. Sanoja käytetään kerronnan keinona säästeliäästi ja harkitusti, mistä pidän kovasti. Ensin ajattelin, että olisin halunnut enemmän toimintaa ja selkeän loppuratkaisun. Nyt hetken mietittyäni en välttämättä haluakaan. Joitain asioita jätetään niin hienosti ”rivien väliin”, kuten kirjoista sanotaan. Asioiden jättäminen hieman auki tekee elokuvasta juuri mielenkiintoisen.

 
 
Salla Vuohtoniemi
Kameleontti-ryhmä

 
 
YHDESSÄ
Turkki 2016 95 min
Suomen- ja englanninkielinen tekstitys
SUOSITUS: YLI 13-VUOTIAILLE

 
Esitysajat:
to 16.11. klo 13.00 Studio

Leave a comment