Risto Räppääjä naurattaa ja hikoiluttaa aikuislukijaakin

Oli viikkosiivouksen aika. Nappasin kirjastolainojeni pinosta vanhan tutun, Tiina ja Sinikka Nopolan Risto Räppääjän, silmäilläkseni kirjaa ennen imurointiurakkaa. Kääntyi sivu ja toinenkin ‒ nyt, neljä luettua Räppääjää myöhemmin kotityöt ovat edelleen tekemättä.

Risto Räppääjä on ihan tavallinen poika. Rummuttava ja räppäävä Risto asuu tätinsä Rauhan luona, koska hänen isänsä on kuollut ja tutkija-äitinsä asuu ulkomailla.
Riston paras ystävä on naapurin Nelli. Nellillä ja Ristolla on samat vinkeet kuin muillakin ikäisillään, mutta tuon tuosta he ajautuvat uteliaisuutensa ja innokkuutensa seurauksena mitä kummallisimpiin koitoksiin, kuten junaryöstöön tai rikollisen tädin jäljille. Välillä ystävyys on koetuksella esimerkiksi mustasukkaisuuden tai tietokonepelien vuoksi. Yritysten ja erehdysten kautta Nelli ja Risto kuitenkin palaavat toistensa rinnalle.

Riston ja Rauhan elo huvittanee totisempaakin lukijaa ja huumori puree sekä lapsiin että aikuisiin. Ahmin kolme hulvatonta kirjaa miltei yhdeltä istumalta, ja onnistuin tartuttamaan lukuinnon muihinkin paikalla olleisiin. Kirjojen kuvituksessa on nokkelia oivalluksia, ja hahmot ovat selkeästi omia persooniaan.

Riston ja Rauhan elämä yrittää olla tavallista, ”kuin kenen tahansa arkea”: Rauha kauppaa puhelimitse retkimunakuppeja ja pyrkii kasvattamaan Ristosta kelpo kansalaisen.  Arjen askareet värittyvät kuitenkin aina jollakin kommelluksella, ja Räppääjät ystävineen päätyvät ratkomaan jännittäviä arvoituksia. Joskus kaipaan samanmoista jännitystä myös omaan arkeeni, mutta ehkäpä seikkailut on turvallisempaa kokea kansien välistä lukien, toisten toilailuille hekotellen.

Punastelua ja tunteiden paloa mahtuu myös Räppääjien elämään. Rauha-tädin sydän sykkii alakerran sinkkumiehelle, Lennart Lindbergille, joka usein osallistuu Riston, Rauhan ja Nellin toilailuihin. Orastava naapuriromanssi kokee hetkellisen kolauksen, kun herra Lindberg päätyy topakan Elvi Räppääjän kanssa kihloihin! Kyllä meinasivat hikikarpalot kohota hiusrajaan kotisohvallakin tuota jännitysnäytelmää seuratessa.

Onnekseni hyllyssäni odottaa vielä yksi aloittamaton Risto-kirja. Mielenkiinnolla odotan, mitä tapahtuu, kun Risto Räppääjä saa isän… Lukuiloa ja -valoa pimeään alkutalveen!

 

Eeva Pohjola

 

Juttua varten Eeva luki kirjat:
Risto Räppääjä ja Nukkavieru Nelli (Tammi, 2012)
Risto Räppääjä ja Pakastaja-Elvi (Tammi, 2001) ,
Risto Räppääjä ja viimeinen tötterö (Tammi, 2007) &
Risto Räppääjä ja villi kone (Tammi, 2006)

 

Risto Räppääjä ja Sevillan saituri -elokuva Oulun kansainvälisellä lasten- ja nuortenelokuvien festivaalilla seuraavasti:
ti klo 9.15 – Valvesali,
ti klo 13.00 – Plaza 1,
to klo 11.00 – Plaza 1 &
la klo 10.00 – Valvesali

 

VALOKEILA_LOGO_PIENI

 

Festarilogo

Leave a comment