Lumottujen kirjojen äärellä

Joka kevät lumotuiksi kirjoiksi pääsee yksi tietty valikoitu tärkeiden kirjojen joukko, jonka kanssa eletään sanataidekoulussa arkea ja juhlaa tiiviisti tammikuusta kesäkuulle asti. Vuodesta 2010 saakka olemme Annan kanssa koonneet Lumotut sanat -sanataideviikoille vuosittain oman kirjallisuuspaketin, johon pääsee kunkin vuoden festivaalin teemasta kumpuavia laadukkaita, mieleenpainuvia, erityisiä, hauskan outoja, koskettavia ja upeita kirjoja kaikenikäisille.

Kirjoja luetaan yhden, toisen ja monennen kerran, niitä hylätään ja etsitään uusia. Kirjoista keskustellaan ja kiistellään, niitä jätetään hautumaan ja niille annetaan vielä uusi mahdollisuus. Lopullinen kirjallisuuslista valikoituu vähitellen, toiset paketin kirjoista on itsestäänselvän rakkaita ja toiset etäisempiä ystävyyksiä. Jokainen kirja on omalla tavallaan tärkeä ja sillä on tarkkaan mietitty paikkansa, ainakin sen tietyn kevään ajan.

Tänä lumottuna keväänä olemme käsitelleet öistä teemakirjallisuutta lukuisten lapsi- ja nuorisoryhmien kanssa. Olemme kokeilleet tarinoihin suunnittelemiamme sanataideharjoituksia, runoihin ideoituja rakenteellisia luovan kirjoittamisen tehtäviä ja kuvakirjojen tarinamatkoja.

Viime viikonloppuna pidin kevään viimeisen festivaalikirjallisuuteen liittyvän koulutuksen lasten ja nuorten kanssa työskenteleville aikuisille Lumo-sanataideohjaajakoulutuksessa. Nyt kaikkiin 24 kirjaan suunnitellut materiaalit ovat nettisivuillamme kaikkien käytettävissä. Kirjat pääsevät luettaviksi, selailtaviksi ja uusien tarinoiden innoittajiksi myös lukuisissa festivaalin sanataidepajoissa – sitä on kiva seurata.

Jotkut yksilöt tämänkin kevään kirjaporukasta ovat tulleet rakkaammaksi kuin toiset. Joitakin kirjoja ei oikeastaan tule sittenkään lainkaan ikävä, kun kesäkuussa hyvästelemme toisemme. Toisten kanssa olen solminut ikuisen ystävyyssuhteen. Meille on sanataidekoulussa muodostunut tiettyjen kirjojen, kirjailijoiden teosten ja kirjasarjojen kanssa aivan omanlainen luottamussuhde. Tomppa on usein mukana – Tompalle kun sattuu niin monesti sellaisia sopivia asioita, joita on suloista jakaa aivan pienimpien kanssa.

Tämän vuoden kirjapaketin yksi ehdoton suosikkini on Sari Peltoniemen Haltijan poika. Sarin kirjoissa on syvyyttä ja herkkyyttä. Ne tempaavat mukaansa ja saavat ajattelemaan. Minua innostaa uusimmassa kattauksessa myös erityisen paljon suomalainen sarjakuvaromaani. Voi kun ne ovat upeita! Terhi Ekebomin Kummituslasta mietin usein, ja olen selaillut kirjaa melkein päivittäin työpöydälläni.

On ollut todella mukava ottaa mukaan myös monta laadukasta runoteosta ja suunnitella niihin harjoituksia. Minua viehättää esimerkiksi Terhi Utriaisen ja Antrei Riukulan, äidin ja pojan yhteinen teos, Uni leikkii hippaa, koska sen runot miellyttävät ja herättävät ajatuksia taatusti monenikäisissä. Ja Mervi Kosken Hirviökirja! Sen parempaa fiktiivistä tietokirjaa saa hakea. Hirviökirjan kruunaa Laura Valojärven aivan huikea kuvitus. Tämän hankkisin omaksi, ellei se olisi jo loppuunmyyty. Onneksi on kirjastot. Laura Ruohosen Yökyöpelit on ehkä sittenkin porukan kovin. Se kulkee mukanamme vuodesta toiseen, ja nyt tänä keväänä saimme vielä itse kirjailijankin tänne Ouluun. Iloitsen siitä kyllä!

Juu, ja kevään aikana tuliais- ja synttärilahjat löytyvät useimmiten sanataideviikkojen infon kirjamyyntitiskiltä. Miksi? No tietysti siksi, että ne ovat kaikki mahtavia teoksia ja minun henkilökohtaisia ystäväkirjojani. Ja siksi, etten ehdi kaupoissa heilumaan, kun on seuraavan kuuden viikon ajan aika paljon parempaakin tekemistä täydessä festarihumussa.

 

Tulkaa tekin, nähdään siellä!

 

Kati

logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koko sanataideviikkojen ohjelmisto löytyy osoitteesta www.lumotutsanat.fi

Leave a comment