Kaaos, paniikki ja aivomyrsky

Niina Brandtin dokumentti autistisen Lauri Katajaisen elämästä koskettaa ja saa ajattelemaan. Lauri on nuori mies, joka toivoo joskus löytävänsä rakkauden. Tavalliset asiat kuten suihkussa käyminen tai kauppakassin purkaminen tuottavat vaikeuksia. Lauri toivoo, että ihmiset näkisivät hänen autistisen kuorensa alle, sillä sen sisältä löytyy paljon suuria tunteita ja ajatuksia sekä kiltti, lempeä, uskollinen ja rohkea mies. Kun autistinen kaaos valtaa mielen, kirjat ja lasten lelut auttavat.

 
Laurille on tärkeää tulla toimeen itsenäisesti, ja siksi häntä suututtaa, kun kaikkeen tarvitsee muiden ihmisten apua. Muutettuaan pois kotoa hän asuu aluksi harjoittelukodissa, ja muuttaa sen jälkeen toiseen paikkaan, jossa hän saa tukea arjen askareisiin.

 
Elokuvassa luonto on todella isossa osassa, linnut ja muut eläimet ovat Laurille tärkeitä. Metsässä hän rauhoittuu ja tulee runolliselle tuulelle. Lähikuvat muurahaisista ja sammaleista, erikoisista puunjuurista ja auringon säteistä tuovat kerrontaan lisää syvyyttä.

 
Lauri kommunikoi näppäimistön ja tulkkinsa Pirjon avulla, hän kokee, ettei hänellä ole samanlaista yhteyttä kenenkään toisen tulkin kanssa. Vaikka Lauri ei puhu, äänimaailma on tärkeässä osassa dokumenttia. Kaunis musiikki on hyvä lisä lähikuviin metsästä ja Laurista.

 
Koko elokuvasta tuli jotenkin rentoutunut ja rauhallinen fiilis, ja aihe on erittäin tärkeä. Ennen dokumentin katsomista en tiennyt juuri mitään autismista, ja tämä avasi paljon, kiitos siitä! Dokumentista ei jäänyt puuttumaan mitään, ja suosittelen sitä lämpimästi.

 
Iiris Mäki, 15 vuotta
Sanataideryhmä Siivekkäät

 
 
SALAINEN METSÄNI
Suomi 2016 56 min
Ohjaus: Niina Brandt
SUOSITUS: YLI 12-VUOTIAILLE

 
Esitysaika:
pe 17.11. klo 16.30 Plaza 3 | VIERAINA TUOTTAJA SAARA HELENE RAWAT & VAIKUTTAVUUSTUOTTAJA JENNI KOSKI

Leave a comment